1. Anasayfa
  2. Denizcilere Özel

Kardinal Şamandıralar Yönleç Şamandıralar


0

Kardinal şamandıralar nedir nerelerde olur,

Batık, kaya, sığlık gibi tehlikelerin konumunu belirterek güvenli sularda seyretmemizi seyir yardımcı şamandıralar dır. Kardinal şamandıraların bir diğer adı da yöndeş şamandıralar dır adından anlaşılacağı gibi bize tehlikenin yönünü ve bizim sağ salim geçmemiz gereken yönüde gösterir. 4 farklı kardinal şamandıra vardır. Kuzey, Doğu, Güney ve Batı kardinal şamandırası.

Kuzey kardinal şamandırası tehlikenin kuzeyine atılır, şamandıranın kuzey tarafı tehlikesizdir. Karşımızda gördüğümüzde rotamızı pusulamızı göre kuzey tarafına alarak şamandırayı güneyimizde bırakarak yolumuza devam edebiliriz.
Gündüz Tanınma Alametleri; alt tarafı sarı boyalı üst tarafı siyah boyalı ve tepeliği yukarıya bakan iki tane üst üstte konik vardır. (Resim 1)
Gece Tanınma Alametleri; Gece sürekli çakan ışık.
Çakma Simülasyonu; ıııııııııııııı

doğu kardinal şamandırası

Doğu kardinal şamandırası tehlikenin doğusuna atılır, şamandıranın doğu tarafı tehlikesizdir. Karşımızda gördüğümüzde rotamızı pusulamızı göre doğu tarafına alarak şamandırayı batımızda bırakarak yolumuza devam edebiliriz.
Gündüz Tanınma Alametleri; alt tarafı siyah ortası sarı üst tarafı siyah boyalı ve tepeliği birbirine ters bakan iki konik vardır. ( Resim 2)
Gece Tanınma Alametleri; 3 kere çakar bir süre bekler sonra tekra 3 kere çakar.
Çakma Simülasyonu; ııı ııı ııı ııı

Güney kardinal şamandırası

Güney kardinal şamandırası tehlikenin güneyine atılır, şamandıranın güney tarafı tehlikesizdir. Karşımızda gördüğümüzde rotamızı pusulamıza göre güney tarafa alarak, şamandırayı kuzeyimizde bırakarak yolumuza devam edebiliriz.
Gündüz Tanınma Alametleri; alt tarafı siyah, üst tarafı sarı boyalı ve tepeliği aşağıya bakan iki tane üst üstte konik vardır. (Resim 3)
Gece Tanınma Alametleri; Hızlı 6 kere çakar, 1 uzun sonra tekrar 6 kere çakar.
Çakma Simülasyonu; ıııııı-ıııııı

batı kardinal şamandırası

Not: Çakarlarda Simülasyonda ı lar kısa – uzunu ifade eder.

İpucu: Gördüğünüz gibi çakarların çakma sayısı saat kadranımızın 3-6-9-12 ye benzetebiliriz, bu sayede gece bir kardinal gördüğümüzde hiç bir kaynağa bakmadan karşımızdaki kardinal şamandıranın kuzey mi, güney mi ya da batı mı doğu kardinal olduğunu anlayabiliriz. Saatimizde 6 aşağı gösterir bu bize güneyi hatırlatır (güney kardinal şamandıra 6 kere çakıyordu) ya da 9 kere çakan bir çakar gördük, saatimize baktık solda kalıyor, bu bize direkt batı kardinal olduğunu hatırlatır.

Faydalı bir yazı olması dileğimle dilimin döndüğü ve bildiğim kadarıyla sizle paylaşmak istedim, Selametle.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir